Theaterworkshops

Om misverstanden te voorkomen: Ithaka geeft geen voorstellingen; er worden dus geen toneelstukken ingestudeerd. Wat Ithaka wél biedt zijn inspirerende theaterworkshops. Als fijne uitdaging om je fantasie te prikkelen en je uit te nodigen tot improviseren.

Waarom juist improvisatie-theaterworkshops?
Om mee te kunnen doen aan een improvisatieworkshop hoef je geen tekst uit je hoofd te leren. Ook zijn er geen vermoeiende repetities nodig om een voorstelling te maken. Voor mensen die ten gevolge van de ziekte kanker vaak betrekkelijk weinig energie hebben betekent dit ontspanning in plaats van belasting. Daarom is bewust gekozen voor workshops waar toneel wordt gespeeld in de vorm van improviseren. Iedereen kan zo volop en zonder stress meedoen.

Wat maakt improviseren zo aantrekkelijk?
Improviseren nodigt je uit je fantasie aan te spreken en vorm te geven aan wat er in je omgaat. Soms kan dat levensecht zijn, soms juist tegendraads, soms humoristisch of zelfs absurd. Door in de huid van een bepaald personage te kruipen kom je vaak tot de meest verrassende ontdekkingen.
Daarnaast kan deze vorm van toneelspelen ook afleiding en ontspanning bieden. Niet alleen door zelf te spelen, maar ook door te genieten van het spel van de anderen. Het doel van de theaterworkshops is dat je in de wereld van de fantasie even loskomt van de dagelijkse zorgen. Dat je ervaart dat je spanningen los kunt laten. In een periode van zorgen en onzekerheid vanwege kanker kan dat heel welkom zijn.

De kracht van creatieve expressie
Meespelen in de theaterworkshops van ITHAKA betekent dat je creatief bezig bent. Gebleken is dat creatieve expressie ook een grote bijdrage kan leveren aan het herstel van je eigen innerlijke kracht en het hervinden van je balans als je te maken hebt met de gevolgen van kanker. Het kan je het prettige gevoel geven weer helemaal mens te zijn.

Moet je ervaring hebben om mee te kunnen spelen?
Nee, je hebt geen enkele ervaring in toneelspelen nodig om aan de improvisatieworkshops mee te kunnen doen. Iedereen die toneelspelen leuk vindt, is van harte welkom bij ITHAKA.
Theaterdocente Bernadette Sikkers heeft jarenlange ervaring in het lesgeven aan amateurspelers. Zij maakt je op speelse en vakkundige wijze vertrouwd met toneelspelen en improviseren. In een veilige sfeer reikt zij allerlei verschillende speloefeningen aan. En de spelersgroep helpt je daarbij.

Een veilige omgeving
ITHAKA betekent letterlijk ‘veilige plek’. Die kwaliteit staat bij Spelen voor je Leven hoog in het vaandel. Als deelnemer moet je je veilig en vertrouwd weten bij de docent én in de groep. Zowel met je spel, als met je onzekerheden en je emoties.
Om deze veiligheid te kunnen waarborgen staan de theaterworkshops onder leiding van een professionele theaterdocent, die de kunst van het geven van improvisatielessen goed verstaat. Daarnaast is er regelmatig een medewerker van het Toon Hermans Huis Amersfoort aanwezig. Die is er speciaal voor opgeleid je te begeleiden als er onverwachte emoties los zouden komen.

Nog meer plezier
De spelersgroep ITHAKA beleeft heel veel plezier met elkaar tijdens de workshops. Daar wordt veel, heel veel gelachen, maar als dat nodig is kan er best ook eens een traantje gelaten worden. Deze fijne en warme sfeer heeft ertoe geleid dat er ook buiten de workshops om initiatieven ontplooid worden. Zo gaan de spelers af en toe met veel plezier gezamenlijk naar het theater om een toneelstuk te zien.

Kom en speel ook mee met ITHAKA
Als je zelf wilt ervaren wat improviseren voor jou kan betekenen, kom dan gerust een keer meespelen met ITHAKA. Je bent van harte welkom!

Onder actuele informatie vind je de data en waar ITHAKA speelt.

Aanmelden kan via het contactformulier, wij nemen daarna contact op.